Skapa nyhet (inlägg)

Nyhet eller ”inlägg” som det kallas används för att publicera nyheter på något eller flera av våra nyhetsplatser. Dessa kan vara såväl generella som riktade till specifika sektioner. Skillnaden på inlägg och sidor är att de senare är ämnade för väldigt statiska sidor ex. informationssidor.

För att skapa en nyhet behöver du vara inloggad med ditt specifika inlogg. Det är enbart de som har tilldelad behörighet som kan skapa inlägg. Det är sektionsansvarig tillsammans med hemsideansvarig som beslutar om vem som ska ha åtkomst.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är inlägg-1024x615.jpg

Börja med att klicka på ”Nytt” därefter ”Inlägg”.


Text editeraren är där du skriver och designar ditt inlägg.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är nytt-inlägg-1024x577.jpg

Här använder man sig av ”block” för att strukturera sin text. Block är flyttbara (upp och ner) och här kan man lägga till punktlista, bilder, såväl som andra funktioner. Som standard så väljs ett textfält. Vill man använda sig av en mer klassisk word ordbehandlare med textredigerings ikoner kan man välja ”klassisk”


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är block-1024x724.jpg
”Block”-funktion Nås via plus knappen i vänster hörn eller som syns på bilden mitt i textredigeraren.

Lägga till bilder

Du kanske vill lägga till bilder i nyheten. Detta gör du genom att välja ett block och att där välja bild. När du får fram ett bildblock så kan du välja att trycka Ladda upp (röd cirkel). Där väljer du vilken bild du vill ladda upp.

Blå cirkel visar vart du trycker om du vill förflytta blocken upp och ner. T.ex. lägga bilden under en text eller över osv.

(Du kan även dra in en bild från din dator direkt i blocket där du vill att den ska placeras) .

När du väl har fått in en bild kan du välja att ändra storlek med hjälp av de blå cirklarna som visas i bilden direkt nedan. I bild blocket kan du även ändra storlek med blockets egenskaper.

I Mediabiblioteket vilket är där bilderna placeras när du laddar upp kan du även välja bland de bilder som redan finns uppladdade.

Tänk på! Dessa bilder är ”inte GDPR säkrade” så man bör vara försiktig med vilka bilder man publicerar externt.

Publicering
När du har skrivit din text och du är klar så är det dags att börja publicera.
Du behöver först välja om detta är en text som innehåller personuppgifter och/eller bilder på personer som inte har givit sitt tillstånd till det. (VIKTIGT)

Här kan man vilja välja att enbart publicera dem för de som är inloggade med klubben inlogg/lösen. För att välja detta alternativ väljer du ”subscriber”, prenumerant. Om alla ska kunna se den så lämnar du fältet på ”None”

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är restricted-1024x519.jpg
Röda pilen indikerar vart du väljer vilka som har åtkomst till det du publicerar. Viktigt att tänka till på dess innehåll p.ga. GDPR m.m.

Dokumentegenskaper

Dokumentegenskaper är det fält där du väljer vart inlägger ska visas vid publicering, Vem du som författare är, om man ska ha en bild för inlägget osv.

Dokumentegenskaperna visas i högermarginalen. Om den inte visas kan du klicka på kugghjulet (blå pil i bilden nedan).
I höger marginalen visas blockegenskaperna och dokumentegenskaperna. Om du står med markören i ett block så behöver du trycka på dokumenet (röd pil) för att nå dessa egenskaper.

Vart inlägget/nyheten visas

Här vill du lägga till dig som författare om det inte redan står (Blå pil i bilden direkt nedan).

Här visas även vart du väljer att trycka om du vill kassera inlägget och slänga den. (Lägg i papperskorgen)

En annan viktig del är att välja vart man vill att denna ska publiceras. Vi har delat upp så att nyheter för segelsektionen visas inte i fiske och ungdomssektionen. Alla nyheter visas dock på framsidan. För att välja kategorier så klickar man i den som passar bäst (röd pil)

om man skrollar längre ned bland i högermarginalen så visas även vart du väljer bild för inlägget, vilket kallas utvald bild (röd pil direkt nedan).

Dessa bilder visas inte i själva nyheten utan enbart i nyhetsflödet bland övriga bilder. I bilden direkt nedan så har en av de fyra nyheterna som visas en utvald bild. Denna bild visas alltså inte i inlägget utan enbart på framsidan, vilket kan vara en trevligt för visningen av alla .

Knappen Publicera

När du är nöjd med dokumentets egenskaper och vart nyheten ska publiceras så är det dags att publicera. Du trycker då publicera knappen upp i höger hörn. Här får du frågorna om vart du vill att den ska publiceras. Här är det vanligaste valet Offentligt. Detta eftersom du redan tidigare har valt för vilka medlemmar som dokumentet ska visas för.

Här kan du också välja om nyheten ska publiceras genast eller om det är på ett specifikt datum som du vill att den ska publiceras.

När du känner dig nöjd så slutför du genom att trycka publicera. Där kommer du få möjligheten att visa inlägget (direktlänk). Tänk på att du kan när som helst under tiden du skriver även förhandgranska ditt inlägg.

Vill man ha ytterligare information så finns även videoinstruktioner på youtube, varav en visas nedan.